Raku- stoken

Raku is een traditionele Japanse baktechniek.
Raku staat voor vrijheid, rust en eenvoud.
Na het biscuitbakken van de werkstukken worden deze geglazuurd, met een glazuur met een laagsmeltpunt(900-1000C. De werkstukken worden vervolgens in de (gas)oven geplaatst, en in korte tijd tot de 1000C verhit. Het glazuur krijgt dan zijn karakteristieke gebarsten huid en bij koperglazuur resulteert dit in een sterk lusterend effect De werkstukken zijn gladgebrand als het glazuur uitgesmolten is; dit is zichtbaar door een kijkgat in de deksel. De gasbranders worden uitgezet, de deksel gaat van de ton. De werkstukken worden met vuurvaste handschoenen en een lange tang een voor een uit de ton gehaald, en in gereedstaande zinken bakken met zaagsel gelegd,



waardoor een tweede brand ontstaat; de zogenaamde reducerende stook. In deze bakken blijft het werkstuk een half uur tot een uur zitten, waarna ze weer met de tang in een bak met water verder worden afgekoeld. Op deze manier worden de kleuren bevroren. Na een poetsbeurt zijn de werkstukken klaar. Voor het Raku-stoken, moet altijd een open kleisoort worden gebruikt om de grote verschillen in temperatuur(thermische shock)op te vangen. Op de kleuren van de stook krijg je als pottenbakker geen grip 5min langer of korter afkoelen en de kleur is anders Raku is zowel een ontspannende als spannende bezigheid, en een raku- stookdag is altijd zeer geslaagd.